Laajat Modic I muutokset ovat yhteydessä vaikeaan selkäkipuun


Heikki Vanharanta, fysiatri, 1980-luvulla oli kansainvälisen tason tutkija ja mukana Dallas Discography Description (DDD) laatimisessa. Discografioiden myötä opittiin selän sairauksista paljon. Yksi ryhmä potilaita oli se, joilla varjoaine levisi nikamaan ja verenkiertoon. Välilevyn kudoksia voi siis päästä verenkiertoon ja aktivoida immuunijärjestelmämme. Nikamille on tehty rasitus- ja murtolujuustestejä ja niissä on usein käynyt niin että päätelevy on murtunut. Välilevy on selän vahvin rakenne. Pienet päätelevymurtumat lausutaan harvoin.

Potilaat ovat pääsääntöisesti olleet nuoria 30-45 v, hoikkia ja liikunnallisia. Yhteistä kaikille on ollut vaikea VAS 7-10 tason selkäkipu, erityisesti yskäisy tai aivastus ärsyttää kivun pilviin. Kipu laskee sitten vähitellen. Selässä on tärinäarkuus. Kipu ei noudata ihodermatomeja. Kipupiirros voi olla avuksi. Kliinisessä statuksessa ei ole neurologisia löydöksiä. Koputusarkuus on selvä. Osalla potilaita voi palpoida vatsan kautta selkärangan etuosan ja kun osuu esim. L4/5 tasolla nikamiin ja välilevyyn niin potilaat ovat täysin ihmeissään että, mistä tuo kipu tuli. Hei eivät tienneet että kipu on vatsan puolella. Kyseessä on doctors Villanen sign. Se on vahvasti positiivinen jos vielä potilaan otsanahka menee ryppyyn kivusta.

MRI-kuvauksessa on laajat ( lähes ½-3/4 nikaman tilavuudesta) tulehdusmuutokset vastinnikamissa esim. L4 ja L5, välilevy on kohtalaisen hyväkuntoinen, päätelevyissä on painaumia. Tulehdusaktiviteetti näkyy myös luustokartassa. Instabliteetti, spondyloosi ja nikamasiirtymien yhteydessä esiintyvät pienet ja reunoilla olevat modic muutokset eivät kuulu tähän diagnoosiin.

Potilaat eivät pysty jumppaamaan ja tai vaativiin harjoitteisiin. Pääsääntöisesti oleskellaan vaan. D-vitamiinitasot pitää tarkistaa. DXA voi olla myös tarpeen. Luustokartta ja verikokeet voivat olla tarpeen jos epäilee esim. hammasperäistä infektiota. Kivut ovat niin kovia että opiaattitasoiset lääkkeet ovat tarpeen. Tosin tuo yskäisykipu, joka kestää noin 1-2 s on niin kova, että siihen ei mikään lääke auta. Antibioottihoidoista on ollut hyviä kokemuksia osalle potilaista, jos on päässyt aloittamaan hoidon alkuvaiheessa. Koehoito jakso tulee aina ensin. Samalla tulee hoidettua helico, borrelia ja sinuiitit. Kahden vuoden jälkeen antibiootti ei ole enää toiminut.