Välilevyn toiminta


Animaatio: selän välilevyjen toiminta

Animaatiossa kuvataan selän välilevyjen toimintaa. Välilevyt eivät ole itsenäisiä irrallisia rakenteita vaan kyseessä on joustava liitos kahden jäykän kappaleen eli nikaman välissä. Välilevyt eivät siis luiskahtele tai lipsahtele. Välilevyt ovat kimmoisia rakenteita ja niiden rakenne ja muoto muuttuu kuormituksen ja liikkeen mukaan. Yöllä välilevyt turpoavat ja aamupituus voi olla jopa huomattavasti suurempi kuin illalle. Aamuisin välilevyt ovat paksuja ja jäykkiä joten aamut kannattaa ottaa rauhallisesti. Joillakin potilailla joku väli/välilevy liukuu yöllä huonoon asentoon ja tällöin ei auta muuta kuin kävellä vähän niin selkä vakautuu. Patjan vaihtaminen kovemmaksi auttaa joskus.

Päivisin välilevyjen kimmoisuus ja kyky vaihtaa muotoa heikkenee. Tällöin olisi hyvä ottaa maaten pienet nokoset niin välilevyt palautuu. Aivoille myös nokosista on hyötyä.
Animaatiossa on ensin esitetty välilevyn korkeuden muutosta päivän kuluessa. Animaatio on tietysti nopeutettu. Sitten esitetään iskukuormituksen vaimentumista. Tässä välilevy toimii kuin jousi tai autonrengas. Viimeksi näytetään miten lumbago/noidannuoli syntyy: joskus käy niin että toistoliikkeessä tai tietyissä kuormituksissa välilevyyn tulee pieni repeämä tai välilevy tekee virheliikkeen. Selässä mitataan jatkuvasti jännityksiä ja kiihtyvyyksiä ja mikäli sallitut rajat ylitetään tai liike ei tapahdu liikemallien mukaan niin tällöin lihaksiin komennetaan suojakramppi jonka tavoitteena on estää lisävauriot. Lihasjumi ei ole syy vaan seuraus.