Seppo Villanen

Seppo Villanen

LL, fysiatri, yleislääketieteen erikoislääkäri
Kivunhoidon ja kuntoutuksen erityispätevyys

 

Mehiläinen Töölö

Pohj. Hesperiankatu 17 A

Helsinki

Vastaanotto tiistai

Toimenpidemahdollisuus CT, UÄ ja läpivalaisu (angiolaboratorio)

 

Mehiläinen Leppävaara, Panorama Tower

Vastaanotto keskiviikko aamupäivä
Puh. 010 414 00

 

Mehiläinen Matinkylä

Piispanportti 10 A, 3.kerros
02200 ESPOO
Fortumin talo
Vastaanotto keskiviikko iltapäivä

 

Mehiläinen Pori

Vastaanotto kerran kuukaudessa

Mehiläisen yhdistetty ajanvaraus
010 41400

Mehiläisen ajanvaraus

 

Terveystalo Myyrmäki

Jönsäksentie 6

Myyrmäki

Vastaanotto torstai

Keskitetty ajanvaraus 0306000

Terveystalon ajanvaraus

Orton Kipupkl

Kipuklinikka

Tenholantie 10

Ruskeasuo Helsinki

Kiputoimenteitä

puh. 09 4748 6357

Lääkäri selkäleikkaukseen syyskuun 2017 alussa

LEIKKAUKSEN JÄLKEEN

Leikkaus 050917 on ohi ja toipumassa ollaan.

Kolkuttelin sairaalan ovia aamulla klo 0700 ja sitten osastolle jossa sain sairaalamuodin mukaiset asut, rannetunnistimen ja esilääkityksen. Vuoteella sitten heräämöön tai tässä oikeastaan nukutukseen. Viimeiset sanat jotka muistan oli tämä sitten kirveltää ja kirvelsi se. Sitten heräsin ja kaikki oli ohi. Selkä oli kipeä. Osastolle jossa en saanut vielä kiinteää ruokaa mutta kehuin annettua smoothieta (suomalaisista viinimarjoista) niin että sain sitä ainakin litran. Tippa, katetri ja dreeni haavasta. Kääntymiset oli tuskaa. Silti vaikutelma että ainakin osa alkuperäisestä kivusta oli jäänyt leikkauspöydälle. Toipuminen etene sitten hyvin ja lääkitykset vähennettiin. Pääsin kävelemään ns EVA.lla. Kahden päivän päästä pääsin kotiin vaimon hyvään hoitoon. On se mukava kun vaimo laittaa sukat jalkaan aamulla.

Kyllä se tästä etenee pikkuhiljaa. Olen saanut jalkani takaisin.

   

Leikkauskertomus


ENNEN LEIKKAUSTA

Olen menossa selkäleikkaukseen selkäydinkanavan ahtauman vuoksi. Taso l4/5. Leikkaus on 5.9.2017. Vastaanotot on suljettu 30.11.17 asti. Pyrin hoitamaan tuona aikana kiireelliset reseptien uusinnat yms. Tarvittaessa pyrin ottamaan yhteyttä ja yhteydenottopyynnön voi jättää vastaanottopaikkoihin.

Selkäni on ollut kipeä jo monen vuosikymmenen ajan. Alussa oli noidannuolia ja instabiliteettia. Tukiliivistä oli hyötyä pahimmissa kipujaksoissa. Tuossa vaiheessa luisteluhiihto oli hyvää kuntoutusta. Sauvakävelyä olen harrastanut jo 1984 lukien. Sitten kivut ovat lisääntyneet niin että niitä on ollut joka päivä ja yö. Pehmeällä patjalla en ole voinut nukkua vuosiin. Selkä on jäykistynyt eikä kestä kuormitusta. Jos olisin ollut rakennusmies tai putkimies niin olisin ollut työkyvytön jo kymmenen vuotta sitten. Tilanne pahentui nyt keväällä pitkän lentomatkan jälkeen ja tällöin tuli myös virtsaamisen hitautta.

Nykytila on hankala. Molempiin nilkkoihin tulee hermosirinää, oikea kantapää on tunnoton ja tuntuu kuin sukka olisi mytyssä (olen useasti yrittänyt oikaista sukkaa – ei apua). Oikea jalkaterä läpsyy ajoittain. Pakaroihin tulee sähköiskuja kuin sähkölätkällä. Lastenlapsia ei voi kantaa sirinä jalkoihin pahentuu. Maasta ei saa tavaroita. Yskäisy sattuu (yskäisy aiheuttaa laskimoihin paineaallon joka iskee ahtaaseen kohtaan). Pitää ähistä ja puhista (tämä nostaa rintakehän painetta ja vakauttaa selkää). Nukun jalat tyynyllä. Kävelymatka on lyhyt ja joutuu istumaan usein. Aamulla ei saa sukkia jalkaan. Onneksi on kesä ja nykymuoti sallii sukattoman elämisen. Kivut eivät tässä ole varsinainen ongelma vaan se että ei voi tehdä juurikaan mitään. Kipulääkitys ei tässä paranna toimintakykyä olennaisesti.

 

Selkäydinstimulaatio

Selkäydinstimulaatio on kehittynyt nopeaa vauhtia. Laitetekniikka nojaa nykyään moniohjelmointiin, bluetooth-yhteyksiin ja monipuolisiin elektrodeihin. Ohjelmointivaihtoehtoina ovat multistim-ohjelmointi, burst- ohjelmointi ja korkeafrekventtinen ohjelmointi.

Selkäydinstimulaatiota käytetään esim. CRPS:n, hermovauriokivun ja ns. flailed bac/neck surgeryn jälkitiloissa, hermovammoissa ja esim. angina pectoris -potilailla, joille ei voida enää tehdä stenttauksia tai ohituksia.

Teen lääkärinä selkäydinstimulaatiohoitojen arviointeja, potilasvalintoja, ohjelmointeja ja tarvittavia läpivalaisutoimenpiteitä. Moniammatillinen arvointi on usein hyödyllinen hoitopäätöksiä tehtäessä. Ennen pysyvän laitteiston asentamista tehdään aina koestimulaatiohoitojakso. Asennuksia tekevät yhteistyökumppanit anestesialääkärit, ortopedit tai neurokirurgit. Kahdeksan vuoden kokemuksella voin sanoa että ko. hoidot ovat hyviä ja tehokkaita. Potilaiden elämänlaatu on parantunut, toimenkyky on kohentunut ja lääkityksiä on voitu purkaa. Osa potilaista on palannut töihin. Laitteiden hinnat alkavat noin 10 000 € ylöspäin.

Kyseessä on huipputeknologia, johon pitää sitoutua. Kyseessä on tavallisesti 5 vuoden, jopa 15 vuoden hoitosuunnitelma. Selkäydinstimulaatiohoito on myös kustannustehokasta ja laitteiden hinta tulee tienatuksi siinä kolmen vuoden kohdalla.

Linkit

sjmlogo
St. Jude Medical, Inc.


Medtronic

boston-scientific-logo
Boston Scientific


Pelastushelikopteri Aslak


toimenpiteet_buttonartikkelit_button
oivalluksia_buttonkokemuksia_button