Seppo Villanen

Seppo Villanen

LL, fysiatri, yleislääketieteen erikoislääkäri
Kivunhoidon ja kuntoutuksen erityispätevyys

 

Mehiläinen Töölö

Pohj. Hesperiankatu 17 A

Helsinki

Vastaanotto tiistai

Toimenpidemahdollisuus CT, UÄ ja läpivalaisu (angiolaboratorio)

 

Mehiläinen Leppävaara, Panorama Tower

Vastaanotto keskiviikko aamupäivä
Puh. 010 414 00

 

Mehiläinen Matinkylä

Piispanportti 10 A, 3.kerros
02200 ESPOO
Fortumin talo
Vastaanotto keskiviikko iltapäivä

 

Mehiläinen Pori

Vastaanotto kerran kuukaudessa

Mehiläisen yhdistetty ajanvaraus
010 41400

Mehiläisen ajanvaraus

 

Terveystalo Myyrmäki

Jönsäksentie 6

Myyrmäki

Vastaanotto torstai

Keskitetty ajanvaraus 0306000

Terveystalon ajanvaraus


Tietosuojaseloste

 

Invalidisäätiö ja allek. Orton vastaanoton lopettaminen 2019

Kesä 2019. Olen jo siinä iässä, että olen vähentämässä työntekoa ja pidän tänä kesänä kahden kuukauden vapaan alkaen juhannuksesta. Keskityn oman terveyteni kohentamiseen ja huolehdin lastenlapsista. Korjaan mökkiä ja kalastelen.

Loman aikana käyn kerran viikossa  lukemassa sähköpostit Mehiläisessä ja Terveystalossa ja uusin esim. tarvittavat lääkkeet ja muut hoidot.  Vastaanottoaikoja avaan sitten syksylle.  Osa ajoista on varattu omille potilailleni. Uusia potilaita voin ottaa  rajoitetusti.


Taustaa. Invalidisäätiö perustettiin hoitamaan ja kuntouttamaan sotainvalideja 26.06.1940. Nykyinen rakennuksen ensimmäiset osat valmistuivat Ruskeasuolle 1943. Sotainvalidien lisäksi hoidettiin ja kuntoutettiin sotaorpoja ja sotaleskiä. Työ oli vaativaa. Tehtiin jsp- ja sotasairaalaoperaatioiden jälkeen vielä korjausleikkauksia, tehtiin proteeseja ja opeteltiin uudestaan elämään. Melkoinen osa sai koulutuksen ja sijoittui vammaisena yhteiskuntaan ja työelämään. Seurasi polioepidemia. Siitäkin selvittiin. Tuon ajan fysioterapeuttien tekemät lihastestaukset ovat edelleen Suomen huippua tarkkuudessaan. Tuon ajan sairaskertomukset ovat yksinkertaisia ja turhia sanoja ei käytetty. Potilaista otettiin paljon valokuvia. Toivon että tuota upeaa potilasarkistoa ei hävitetä tai että se digitoidaan.

Invalidisäätiö on ollut monessa edelläkävijä. Yhdessä vaiheessa kaikki ortopedit olivat olleet koulutuksessa Invalidisäätiöllä. Tuon ajan ortopedit tekivät ihmeitä. Skolioosikirurgia oli korkealla tasolla. Tieteellisen tutkimuksen ja koulutuksen taso oli korkea. Kuntoutuksessa kehitettiin moniammatillisuutta ja otettiin käyttöön mm suorituskykytestit ja ns sisukuntoutus. Vaikeavammaisten kuntoutus oli arkipäivää. Työklinikka oli käytössä. Apuvälineitä ja proteeseja tehtiin naapuritalossa mittojen mukaan. Kuntoutuspuolella kehitettiin kipukuntoutus ja OSKU-kuntoutus. Eri potilasryhmillä oli omia kuntoutusjaksoja mm hemofilia ja lyhytkasvuiset. Kipupolilla tehtiin invasiivisia kivunhoitoja ja sekä ortopedien että kipulääkärien toimesta aloitettiin stimulaattorihoidot. Oltiin hyvin ajan hermolla ja koulutuksiin Eurooppaan ja USA:aan pääsi. Yhteistyö oli kansainvälistä. Fysiatrian koulutukset olivat korkeatasoisia.

Olen erittäin kiitollinen ajasta jonka sain tehdä työtä ja pitää vastaanottoa Ortonissa. Opin paljon. Monet kolleegat olivat ja ovat edelleen upeina esimerkkeinä. Yhteistyö sairaanhoitajien, sosiaalityöntekijöiden, psykologien, toimintaterapeuttien ja fysioterapeuttien kanssa oli kehittävää. Monet työtoverit ovat jääneet ystäviksi.

Invalidisäätiön jälki on Suomen terveydenhuollossa merkittävä. Toista vastaavaa ei ole tiedossa. Heinolan Reumasairaala oli samanlainen oman alansa huippu. Tämä kaikki tehtiin säätiöpohjalta ja yksityisenä toimintana. Vuodesta 2016 lukien Ortonin toimintaa on vähitellen jouduttu ajamaan alas.

Kiitos upeista vuosista kaikille!

Seppo Villanen