Videot


Animaatio: selän välilevyjen toiminta

Animaatiossa kuvataan selän välilevyjen toimintaa. Välilevyt eivät ole itsenäisiä irrallisia rakenteita vaan kyseessä on joustava liitos kahden jäykän kappaleen eli nikaman välissä. Välilevyt eivät siis luiskahtele tai lipsahtele. Välilevyt ovat kimmoisia rakenteita ja niiden rakenne ja muoto muuttuu kuormituksen ja liikkeen mukaan. Yöllä välilevyt turpoavat ja aamupituus voi olla jopa huomattavasti suurempi kuin illalle. Aamuisin välilevyt ovat paksuja ja jäykkiä joten aamut kannattaa ottaa rauhallisesti. Joillakin potilailla joku väli/välilevy liukuu yöllä huonoon asentoon ja tällöin ei auta muuta kuin kävellä vähän niin selkä vakautuu. Patjan vaihtaminen kovemmaksi auttaa joskus.

Päivisin välilevyjen kimmoisuus ja kyky vaihtaa muotoa heikkenee. Tällöin olisi hyvä ottaa maaten pienet nokoset niin välilevyt palautuu. Aivoille myös nokosista on hyötyä.
Animaatiossa on ensin esitetty välilevyn korkeuden muutosta päivän kuluessa. Animaatio on tietysti nopeutettu.


The Mystery Headache: Migraine, Positional Headache, Spinal Fluid Leak?

Many people who suffer with chronic migraine live with symptoms that are baffling — headache, nausea, neck stiffness, ringing in the ear — and all of these symptoms worsen as the day goes on and the individual spends more time in the upright position. However, symptoms improve as long as they are lying down. In this talk, Ian Carroll MD, discusses an often overlooked diagnosis that can be treated — spontaneous intracranial hypotension. Ask us. Stanford Health Library is here to help you find trustworthy information to answer your health-related questions. Use our free research service and other resources: https://healthlibrary.stanford.edu/re…