Toimenpiteet


Vastaanoton vähentymisen myötä toimenpiteiden potilasvakuutusmaksut nousivat suhteettoman suuriksi, joten luovuin ns. kirurgisista toimenpiteistä. Jatkossa teen tietysti stimulaattoriarviointeja ja paikallisia pinnallisia puudutuksia. CT-ja läpivalaisu ohjattuihin injektioihin  on mahdollisuus Mehiläinen Töölössä. Tekijänä on tällöin rtgl Tiina Ketonen.

Teen mini-invasiivisia, vähän kajoavia, kivunhoidon toimenpiteitä UÄ, läpivalaisu tai CT ohjauksessa. Kyseessä ovat erilaiset nivelinjektiot ja hermojuuri (iskias) ja hermopuudutukset. Lisäksi teen selkäydinstimulaattorien (ANS ja SJM) säätöjä. Toimenpiteissä noudatan World Insitute of Pain suosituksia diagnostiikan, toimenpideindikaatoiden ja suoritustavan suhteen (koulutukset Euroopassa ja USA:ssa). Tämä koulutus ei ole Suomessa lääkärien perus tai erikoistumiskoulutuksessa. Toimenpiteillä pyritään samaan pitkäkestoinen kivunlievitys ilman komplikaatoita, tarkennetaan diagnoosia ja pyritään minimoimaan lääkityksiä ja palauttamaan työ- ja toimintakyky. Usein toimenpiteet mahdollistavat myös kuntoutuksen ja fysikaalisen hoidon toteuttamisen. Toimenpiteet on hyvä yhdistää laajempaan hoitoprosessiin.

Erityisen tehokkaiksi ovat osoittautuneet viipalekuvaus- eli CT -ohjatut fasetti ja suoliluu-ristiluu nivelen kortisoni-injektiot selkärankareumassa ja psoriasiksen aiheuttamissa tulehduksissa. Vaikeat rintanrankakivut ja niskan vammat ovat mös hyviä kohteita. Diagnostiikkaa tarkentuu erityisesti yläniskan osalta. Pinnalliset hermovanmmat ovat myös hyviä kohteita.

Toimenpiteet tehdään steriilisti, tarvitttessa annetaan esilääkitys, iho puudutetaan, pistosyyvet ovat ovat syvissä injektoissa luokkaaa 3-8 cm, pinnallissa alle 2 cm. Tavallisesti käytän säilöntäaineetonta pitkävaikutteista puudutetta ja nivelinjektoissa pitkävaikutteista kortisonia. Paikannuksessa tarvitaan joskus myös röntgenvarjoainetta.

Hermopuudutuksissa ja hermojuuripuudutuksissa kortisonia ei enää käytetä. Injektitoiden komplikaatiot ovat tällä tekniikalla jäänet hyvin vähäisiksi. Potilas on joskus toimenpiteiden jälkeen kipeä. Infektiot ovat toki mahdollisia. Samoin verenvuodot – nämä ovat paikallisia. Maailmalla vakavat halvauskomplikaatiot ovat  loppuneet kun kortisoni on jätetty pois. Pitkävaikutteiset kortisonit ovat kiteisiä ja voivat tukkia hermoa ravitsevan suonen.

Teen Niskaan C1 ja C2 puudutuksia, n occipitalis minor ja major, vaikeissa niskapäänsäryissä ja migreenin erotusdiagnostiikassa

Vyöruusun jälkeisissä kivuissa ja muissa vastaavissa kiputiloissa kapsaisiinihoitoja (Qutenza).

Erilaisia nivelinjektioita ja ns trigger injektiota niska, selkä, lantio ja pinnalliset hermovammat.