Seppo Villanen

 

Seppo Villanen

LL, fysiatri, yleislääketieteen erikoislääkäri
Kivunhoidon ja kuntoutuksen erityispätevyys

Mehiläinen Töölö
Vastaanotto – vain etä
Qutenzahoidot

Mehiläinen Leppävaara
Vastaanotto – vain etä

Mehiläinen Matinkylä
Vastaanotto – vain etä

Mehiläinen Pori
Vastaanotto kerran kuussa
Qutenzahoidot

Mehiläisen yhdistetty ajanvaraus
010 41400

Mehiläisen ajanvaraus

Terveystalo Myyrmäki
Vastaanotto – vain etä
Qutenzahoidot

Keskitetty ajanvaraus 0306000

Terveystalon ajanvaraus


Tietosuojaseloste

 

Jäin eläkkeelle 4.6.2020 lukien

Jään eläkkeelle, mutta uusin tarvittavia lääkityksiä omille pitkäaikaisille potilailleni. Viranomaisluvat ja potilasvakuutukset ovat voimassa tämän vuoden loppuun. Pyrin pitämään kolmen kuukauden kesäloman. Käyn kaksi kertaa kuussa lukemassa sähköposteja Mehiläisessä ja Terveystalossa. seppo.villanen@mehilainen.fi tai seppo.villanen@terveystalo.com. Tarvittaessa voi jättää yhteydenottopyynnön terveystalo Myyrmäkeen tai Mehiläinen Matinkylään tai Poriin. Voin pitää etävastaanottoa.

Olen ollut kutsumustyössä ja työn lopettaminen on erityisen vaikeaa. Työni aloitin vs apuhoitajana 1975 kirurgisessa sairaalassa, sitten vs lääkintävahtimestari, vs sairaanhoitaja Koskelassa, amanuenssi , apulaislääkäri jne.. sitten erikoislääkäri fysiatria ja yleislääketiede, kivunhoito ja kuntoutus, invasiivinen kivunhoito, stimulaattorit ja neuromodulaatio.

Työ on ollut hyvin mielenkiintoista, ja se on antanut paljon. Laskin, että vuosikymmenten aikana on tullut katsottua noin 100 000 potilasta, erityisesti tk-aikana ja päivystyksessä tuli potilaita tiheään tahtiin. Monet potilaat ovat jääneet omiksi potilaiksi ja hoitosuhteet ovat olleet pitkiä. Vuosien aikana on monta kollegaa ollut hyvinä esimerkkeinä. Heitä ovat olleet mm. Työterveyslaitoksella Helena Keskinen, Gustav Wägar ja Risto Pohjolainen. Espoon terveyskeskuksessa oli lukuisia loistavia kolleegoja mm Jukka Tolonen, Matti Varimo, Lasse Suominen ja Juha Korhonen. YTHS; Ville Laaka, Patrik Schröder, Juhani Peräsalo. Jorvin sairaalassa: Gun Eriksson, Karri Murros, Timo Pohjolainen. HUS.ssa Matts Grönblad, Ville Valtonen, Mikko Seppänen, Ilkka Kaitila, Erkki J. Valtonen, Jorma Palo, Ortonissa kaikki kolleegat, erityisesti Jukka-Pekka Kouri, Simo Järvinen ja Karl-August Lindgren, Timo Laine ja Ville Puisto. Kivunhoidon piiristä nousivat Nils Kyrklund, Kari Sulkko, Markku Taittonen ja Pirkka Rautakorpi, Olof Rohov ja Robert Levy. Röntgenlääkäreistä useat mm. Tallroth Kaj, Leena Kivitie ja Raija Mikkonen. Tämän lisäksi kymmenet muut kolleegat. Neurofysiologeista erityisesti Asko Puusa ja Jaakko Ignatius, joka opasti allek. OMIM. -tietokantojen ja harvinaisten sairauksien pariin.

Erityinen kiitos myös upeille sairaanhoitajatyöpareille ja terveydenhoitajille. Osaaminen ja yhteistyökyky on korkealla tasolla. Työterveyshuolto ja neuvolatoiminta olivat upeita. Ortonissa olivat moniammatilliset teamit. Kipupsykologeista eniten opin Tage Oreniukselta mm. aleksitymia.

Suomalainen potilas on osaava, yhteistyökykyinen ja ottaa vastuuta itsestään ja läheisistään. Erityisen upeaa on työskennellä yhdessä potilaan kanssa, joka ottaa itse selvää asioista. Nykyisen netin aikana uuden tiedon hakeminen on helppoa sekä lääkärille että potilaalle. Olen käynyt monasti vastaanoton aikana hakemassa uutta tietoa. Potilaat eivät ole siitä pahastuneet.

Kaikki työpaikat ovat olleet upeita. Erityisen lämmöllä muistan Työterveyslaitoksen, Espoon tk.n omalääkäriajan ja Ortonin, Vantaan Lääkärikeskuksen erityisesti Kaj ja Helena Öhmannin . Parhaita koulutuksia ovat olleet FT, OMT Markku Paatelman vetämät manuaalisen lääketieteen koulutukset. Oppimiskäyrä oli hiukea. Huippukoulutuspaikka oli myös Orton – erityisesti Karl-August Lindgrenin vetämät Physiatric Summer Schoolit. Näitä kansainvälisen tason koulutuksia ei Suomessa enää ole.

Nyt on aika suuntautua uusille urille; lukea, kirjoittaa sekä opiskella. Lastenlasten kanssa riittää tekemistä jos terveyttä riittää. Onneksi pka Jore Villanen on FT, OMT, Urh FT, alaraaja FT ja hän
työskentelee Mehiläinen Ympyrätalossa ja tarvittaessa voimme keskustella potilaista yhdessä ja katsoa esim. mri kuvia.
Ortonissa on erinomaisia kipulääkäreitä. Anest.l. Markku Taittonen pitää vastaanottoa lääkäri247.fi

Kipufysiatrian etävastaanotto

Koronatilanteen vuoksi aloitan etävastaanoton. Vastaanotto on tarkoitettu erityisesti niille jotka tulisivat pitkän matkan takaa tai muuten on hankaluuksia vastaanoton kanssa. Ohessa ohjeet etävastaanottoani varten.
Pyrin työskentelemään huolellisesti.Tämän vuoksi on tärkeää että viette oman tilannekuvauksenne kirjallisena Mehiläisen tai Terveystalon toimipisteeseen, missä ne skannataan sairaskertomustietoihin. Olisi hyvä että täyttäisitte myös kipupiirroksen, mikä myös voidaan skannata sairaskertomukseenne. Erityisen tärkeää on että siirrätte kaikki rtg- ja ct- tai mri -kuvat katsottavaksi Mehiläisen tai Terveystalon kuva-arkistoon. Kuvien siirrosta CD.ltä tms laskutetaan jokin summa, noin 30-50 €. Monet sairaalat voivat siirtää kuvat suoraan kuvasiirtona arkistosta arkistoon. Tähän tarvitaan Teidän luvat ja siirto voidaan toteuttaa helposti esim. HUS-rtg.stä. Siirron toimitusaika voi olla parikin viikkoa. Kun kaikki dokumentit ovat luettavissa ja katsottavissa niin varatkaa sitten soittoaika ja tarvittaessa voidaan olla yhteyksissä myös kuvallisesti WhatsApp-sovelluksen avulla.
Laskutan käytetyn työajan mukaan noin 50-200 €, etävastaanotto-koodilla, teen tarvittavat lähetteet laboratorioon ja kuvantamisiin, uusin lääkkeitä ja teen fysioterapialähetteet yms. B-lausuntoja tms. ei voi kirjoittaa ilman tapaamista. Tutkimukset ja selvitykset saadaan käyntiin hyvin.
Olen iän vuoksi vähentämässä vastaanottoa, joten etävastaanoton kapasiteettini on rajallinen. Seuraavat neljä viikkoa olen lomalla.
16.3.2020, Seppo Villanen

Invalidisäätiö ja allek. Orton vastaanoton lopettaminen 2019

Olen lopettanut Ortonin vastaanottoni 2019 ja vähennän edelleen vastaanottoja myös muissa toimipaikoissa. Pyrin hoitamaan omat pitkäaikaiset potilaat. Tämä on ollut pitkä ja upea matka yhdessä potilaiden kanssa. Toivottavasti olen voinut auttaa joitakin.
Taustaa. Invalidisäätiö perustettiin hoitamaan ja kuntouttamaan sotainvalideja 26.06.1940. Nykyinen rakennuksen ensimmäiset osat valmistuivat Ruskeasuolle 1943. Sotainvalidien lisäksi hoidettiin ja kuntoutettiin sotaorpoja ja sotaleskiä. Työ oli vaativaa. Tehtiin jsp- ja sotasairaalaoperaatioiden jälkeen vielä korjausleikkauksia, tehtiin proteeseja ja opeteltiin uudestaan elämään. Melkoinen osa sai koulutuksen ja sijoittui vammaisena yhteiskuntaan ja työelämään. Seurasi polioepidemia. Siitäkin selvittiin. Tuon ajan fysioterapeuttien tekemät lihastestaukset ovat edelleen Suomen huippua tarkkuudessaan. Tuon ajan sairaskertomukset ovat yksinkertaisia ja turhia sanoja ei käytetty. Potilaista otettiin paljon valokuvia. Toivon että tuota upeaa potilasarkistoa ei hävitetä tai että se digitoidaan.

Invalidisäätiö on ollut monessa edelläkävijä. Yhdessä vaiheessa kaikki ortopedit olivat olleet koulutuksessa Invalidisäätiöllä. Tuon ajan ortopedit tekivät ihmeitä. Skolioosikirurgia oli korkealla tasolla. Tieteellisen tutkimuksen ja koulutuksen taso oli korkea. Kuntoutuksessa kehitettiin moniammatillisuutta ja otettiin käyttöön mm suorituskykytestit ja ns sisukuntoutus. Vaikeavammaisten kuntoutus oli arkipäivää. Työklinikka oli käytössä. Apuvälineitä ja proteeseja tehtiin naapuritalossa mittojen mukaan. Kuntoutuspuolella kehitettiin kipukuntoutus ja OSKU-kuntoutus. Eri potilasryhmillä oli omia kuntoutusjaksoja mm hemofilia ja lyhytkasvuiset. Kipupolilla tehtiin invasiivisia kivunhoitoja ja sekä ortopedien että kipulääkärien toimesta aloitettiin stimulaattorihoidot. Oltiin hyvin ajan hermolla ja koulutuksiin Eurooppaan ja USA:aan pääsi. Yhteistyö oli kansainvälistä. Fysiatrian koulutukset olivat korkeatasoisia.

Olen erittäin kiitollinen ajasta jonka sain tehdä työtä ja pitää vastaanottoa Ortonissa. Opin paljon. Monet kolleegat olivat ja ovat edelleen upeina esimerkkeinä. Yhteistyö sairaanhoitajien, sosiaalityöntekijöiden, psykologien, toimintaterapeuttien ja fysioterapeuttien kanssa oli kehittävää. Monet työtoverit ovat jääneet ystäviksi.

Invalidisäätiön jälki on Suomen terveydenhuollossa merkittävä. Toista vastaavaa ei ole tiedossa. Heinolan Reumasairaala oli samanlainen oman alansa huippu. Tämä kaikki tehtiin säätiöpohjalta ja yksityisenä toimintana. Vuodesta 2016 lukien Ortonin toimintaa on vähitellen jouduttu ajamaan alas.

Kiitos upeista vuosista kaikille!

Seppo Villanen