Seppo Villanen

 

Seppo Villanen

LL, fysiatri, yleislääketieteen erikoislääkäri
Kivunhoidon ja kuntoutuksen erityispätevyys

Mehiläinen Töölö
Vastaanotto – vain etä
Qutenzahoidot

Mehiläinen Leppävaara
Vastaanotto – vain etä

Mehiläinen Matinkylä
Vastaanotto – vain etä

Mehiläinen Pori
Vastaanotto kerran kuussa
Qutenzahoidot

Mehiläisen yhdistetty ajanvaraus
010 41400

Mehiläisen ajanvaraus

Terveystalo Myyrmäki
Vastaanotto – vain etä
Qutenzahoidot

Keskitetty ajanvaraus 0306000

Terveystalon ajanvaraus


Tietosuojaseloste

 

Pienimuotoinen vastaanottoni alkanut

Viime päivityksessä 4.6.2020 kerroin jääväni eläkkeelle. Tällöin korona jyräsi täysillä ja Italiassa oli kuollut jo useita kymmeniä vanhempia lääkäreitä. Kuulun riskiryhmiin ja tällöin tuntui turvalliselta jäädä kotiin. Sähköpostien lukeminen ja niihin vastaaminen edellytti käyntejä työpaikalla ja merkintöjen tekemistä sairaskertomuksiin. Tällöin olivat sulut päällä ja oli iso riski käydä lääkäriasemalla. En pystynyt pitämään lupauksiani. Pyydän tätä anteeksi.

Korona on ollut valtava kuormitus terveydenhuollolle ja koronan jälkitautien hoito ja kuntoutus jatkuu. Erityisesti ensilinjan lääkärit ja hoitajat työskentelivät valtavassa paineessa. Terveydenhuollon työntekijöitä kuoli ja osa sairastui pidemmäksi aikaa. Kuormitus vastasi sotatilannetta ja hoitojoukkoja olisi pitänyt vaihtaa ja lepuuttaa välillä. Terveydenhuollon johdolta ei ymmärrystä juurikaan tullut. Presidentti Sauli Niinistö sentään muisti itsenäisyyspäivänä.

Elossa selvittiin. Sairastin koronan kahteen otteeseen mutta mitään ikävämpää ei onneksi jäänyt. Rokotteet otin. Niistä ei tullut pidempiä reaktioita. Nyt olen aloittanut uudestaan pienimuotoisen vastaanottotoiminnan. Vastaanottoja on säännöllisen epäsäännöllisesti Mehiläinen Matinkylässä ja Mehiläinen Porissa sekä Myyrmäessä Terveystalossa. Soittoaikoja voin lisätä ensikontakteihin.

Fysiatrin on hyvä tutkia potilas ihan omin käsin. Sähköpostien käsittely on hankalaa ja aikaa vievää. Sähköposti ei ole tietoturvallinen potilastietojen lähettämiseen. Lääkärin pitäisi tehdä asialliset merkinnät potilaskontakteista. Sähköpostikeskusteluista potilasmerkintöjen tekeminen on haastava.

Olisi hyvä, että potilailla olisi hoitava lääkäri joko yleislääkäri tai ,työterveyslääkäri, joka konsultoisi ja huolehtisi jatkohoidosta pidemmällä aikajänteellä. Koronatutkimus on vienyt lääketiedettä huimasti eteenpäin ja ymmärrämme nyt monia asioita syvällisemmin. Tiedon tulva on ollut valtavaa. Uusia sairauksia on myös tullut esille. Arvioin mielelläni harvinaisia tuki- ja liikuntaelinsairauksia mm EDS, chiari, niskapäänsäryt ja vammojen jälkitilat.

Espoo 11.12.2023, Seppo Villanen

Työterveyslääkäri ja moninäyttötyön ergonomia

Moninäyttötyössä on erilaisia näyttöjä, työ- ja tallennusvälineitä. Monisuorittaminen itsessään on kuormittavaa. Ergonomiaohjeistuksessa on tärkeää huomioida yksilölliset tekijät, kuten yläniskan anatomiset variantit.

Lue Seppo Villasen artikkeli Työterveyslääkäri 4/2023 -lehdessä moninäyttötyön ergonomiasta