Selkäydinstimulaatio


Selkäydinstimulaatio on kehittynyt nopeaa vauhtia. Laitetekniikka nojaa nykyään moniohjelmointiin, bluetooth-yhteyksiin ja monipuolisiin elektrodeihin. Ohjelmointivaihtoehtoina ovat multistim-ohjelmointi, burst- ohjelmointi ja korkeafrekventtinen ohjelmointi.

Selkäydinstimulaatiota käytetään esim. CRPS:n, hermovauriokivun ja ns. flailed bac/neck surgeryn jälkitiloissa, hermovammoissa ja esim. angina pectoris -potilailla, joille ei voida enää tehdä stenttauksia tai ohituksia.

Teen lääkärinä selkäydinstimulaatiohoitojen arviointeja, potilasvalintoja, ohjelmointeja ja tarvittavia läpivalaisutoimenpiteitä. Moniammatillinen arvointi on usein hyödyllinen hoitopäätöksiä tehtäessä. Ennen pysyvän laitteiston asentamista tehdään aina koestimulaatiohoitojakso. Asennuksia tekevät yhteistyökumppanit anestesialääkärit, ortopedit tai neurokirurgit. Kahdeksan vuoden kokemuksella voin sanoa että ko. hoidot ovat hyviä ja tehokkaita. Potilaiden elämänlaatu on parantunut, toimenkyky on kohentunut ja lääkityksiä on voitu purkaa. Osa potilaista on palannut töihin. Laitteiden hinnat alkavat noin 10 000 € ylöspäin.

Kyseessä on huipputeknologia, johon pitää sitoutua. Kyseessä on tavallisesti 5 vuoden, jopa 15 vuoden hoitosuunnitelma. Selkäydinstimulaatiohoito on myös kustannustehokasta ja laitteiden hinta tulee tienatuksi siinä kolmen vuoden kohdalla.